Envineer täyttää 5 vuotta!

Envineerin toimistoilla juhlitaan tänään yrityksen viisi vuotta kestänyttä purjehdusta. Noihin vuosiin mahtuu kasvuyritykselle monia merkittäviä etappeja. Kysyimme Envineerin toimitusjohtajan, Niko Karjalaisen, näkemyksiä Envineerin matkasta. Millaisena yrityksen menneisyys – ja tulevaisuus – näyttäytyy kapteenin kajuutasta käsin?

 

Aloitetaan ihan alusta. Millaisia muistoja sinulla on Envineerin perustamishetkestä?

”Se oli tosi jännittävää aikaa. Silloin oltiin uuden edessä, vaikka toimiala meille perustajille olikin tuttu. Mitään ei ollut valmiina olemassa vaan kaikki, mitä yritys tarvitsi, täytyi lähteä rakentamaan nollasta. Se oli kiireistä ja työllistävää aikaa, mutta hyvällä tavalla jännittävää.”

”Muistan hyvin sen hetken, kun päätös yrityksen perustamisesta tehtiin. Kokoonnuimme seitsemän perustajajäsenen kesken Kuopiossa pohtimaan asioita yhdessä. Poikkeuksellista koko perustamishetkessä oli se, että meitä oli kerralla niin iso joukko yhdessä sopimassa asioista. Ja uskon, että se on ehkä keskeisin yksitäinen asia, joka on meidän hyvän alkutaipaleen taustalla – vastuuta jaettiin isommalla porukalla heti alusta lähtien.”

Ensikokoontumisesta tuli lopulta pitkät kaksi päivää, kun agendalla oli sekä isompia, että pienempiä päätettäviä asioita. ”Muistan, kuinka ajallisesti yksi isoimmista asioista oli yrityksen nimen päättäminen. Sitä pyöriteltiin paljon, ja se tuntui jollain tavalla jopa vaikeimmalta päätökseltä. Ja päädyimme lopulta tällaiseen ankeaan insinöörianalogiaan.”

”Ei se ole ankea!”

”No ei ole – hieno se on!”

Päätös on toki iso. Nimi on yksi yrityksen näkyvimpiä elementtejä.

 

Mitkä muut tekijät vaikuttivat yrityksen hyvän alkutaipaleen taustalla?

”Me tietoisesti rakensimme yritystä sillä ajatuksella, että ensin pitää saada liiketoiminta – se, mitä me osataan parhaiten – hyötykäyttöön. Kun liiketoiminta pyörii ja yhtiö on omavarainen, ei päätöksiä tarvitse tehdä kassavirran ohjaamana. Tämä oli myös yksi isoista valinnoista, joita tehtiin heti alussa.”

”Tämä ei ole sellainen eeppinen yrityksen syntytarina, jossa yrityksen perustajat eräänä aamuna heräävät kirkas visio mielessään. Tämä on rehellinen, elämänmakuinen tarina.”

”Toinen, erittäin tärkeä asia alkuvaiheessa oli se, että me opeteltiin toimimaan yhdessä. Opettelimme tuntemaan toisiamme, ja löysimme sen meille sopivan tavan tehdä töitä. Me kaikki ollaan erilaisia, fiksuja ihmisiä. Kaikilla meillä on omat heikkoutemme ja vahvuutemme, ja ne ilmenevät eri kohdissa. Oli tärkeää saada kaikki se erilaisuus ja osaaminen käännettyä meidän voimavaraksemme. Kun opimme reivaamaan purjeita samaan suuntaan, oli tulevan rakentaminen paljon helpompaa.”

Seuraavan parin vuoden ajan yrityksessä keskityttiin rakenteisiin. ”Lähdimme rakentamaan johtamisjärjestelmiä, mekanismeja ja toimintoja, jotta Envineerillä olisi tilaa kasvaa. Tavallaan teimme tästä kokoaan isomman yrityksen – myös rakenteiden osalta. Vertauskuvana voisi käyttää sitä, kun lapsi kasvaa – vaatteiden pitäisi olla aina pykälää liian isot. Mielestäni yrityksellä pitää olla organisaatiotoiminnot, kuten laatujärjestelmät ja taloushallinto rakennettuna sillä tavalla, että yrityksellä on mahdollisuus menestyä pitkällä tähtäimellä.”

 

Yrityksen kasvu on ollut vahvaa, ja selkeästi oikeita valintoja on tehty. Onko siis mitään, mitä tekisit nyt toisin, jos saisit valita?

”Kasvuprosessissa – eli asioissa, joihin voimme itse vaikuttaa – en sanoisi, että tekisimme jotain toisin. Toki tässä on maailmalla tapahtunut isoja mullistuksia – korona ja etätyö, sota kaikkine hirveyksineen – ja jos olisi ollut kaukaa viisas, olisi voinut miettiä, että millaisia muutoksia toimintaympäristössä voi tapahtua. Mutta se menee kuitenkin jollain tavalla jossittelun puolelle. Hyvin harva yritys on todennäköisesti pystynyt niin erilaisia uhkaskenaarioita pyörittelemään, että olisi immuuni – mitä tahansa tapahtuukin.”

”Se haaste, joka maailmalla tapahtuneiden mullistusten myötä tulee, on vaikutus ihmisten yleiseen hyvinvointiin ja henkiseen tasapainoon. Tuskin kukaan meistä osaa vielä tunnistaa, kuinka pitkäaikaisia vaikutuksia näillä on ihmisten jaksamiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Mutta se ei ole asia, jonka olisi voinut tehdä toisin, vaan ennemmin se on tapahtumaketju, jota ei ole ehkä katsottu vielä loppuun.”

”Kun maailmalla tapahtuu kamalia asioita, ja ihmiset työskentelevät omissa oloissaan, on siinä aina riski eriytymiselle. Ihminen on kuitenkin sosiaalinen olento. Näitä asioita meidän tulee pohtia uuden strategiakauden alkaessa, kun mietitään, että mikä on meidän ihmisille, organisaatiolle ja yrityskulttuurille parhaaksi.”

 

Ne keskustelut ovat lähitulevaisuudessa. Mutta tänään Envineer on täyttämässä 5 vuotta – miltä nyt tuntuu?

”No, ensinnäkin olen todella ylpeä – koko venekunnasta ja siitä, että vaikka olemme kasvaneet voimakkaasti, olemme silti pystyneet pitämään kiinni pioneeri-identiteetistämme. Olemme onnistuneet säilyttämään perhemäisen, matalahierarkisen yhteisön. Siitä olen eniten ylpeä.”

”Näin täytekakun kynnyksellä on kyllä todettava, että viisi vuotta menee ihan todella nopeasti. Fiilikset on aivan huikean hyvät, ja koen, että firmana ollaan vuosi vuodelta vahvemmassa asemassa, paremmilla näkymillä. Mulla on tosi luottavainen olo, että meillä on paljon hyviä vuosia edessä.”

 

Mitä odotat tulevilta vuosilta? Millaisia asioita haluaisit nähdä siellä?

”Haluaisin nähdä, että me onnistutaan vaalimaan sitä, mitä on tähän mennessä saavutettu. Otettaisiin tähän asti saadut hyvät asiat ja hyödynnettäisiin niitä myös jatkossa.”

Etenkin yhteisöllisyys, ja yrityskulttuuri, ovat sellaisia asioita, joita tulevallakin strategiakaudella tulee vaalia. ”Uskon oikeasti siihen – ihan sama olitko urheilija, taiteilija tai ympäristökonsultti – että lopputulokseen, siihen millaisen hypyn hyppäät tai raportin kirjoitat, vaikuttaa ihmisen tunne – motivaatio ja fiilis. Hyvinvoivat ihmiset saavat aikaan hyviä tuloksia. Sekin filosofia on yrityksen ensimmäisen strategian taustalla. Ihmiset tätä työtä tekee, yhdessä. Kaikki muu on teknistä.”

”Ja uusia kujeita kehitetään koko ajan. Niistä tullaan tiedottamaan tarkemmin lähitulevaisuudessa.”

Lue seuraavaksi

Sosiaalisten vaikutusten arviointi

Flexensin Kokkolaan suunnittelema vihreän vedyn laitoshanke on mittaluokaltaan Suomen suurimpia

Töissä Envineerillä: Mira Kehusmaa