Kesätyö Envineerillä voi sisältää esimerkiksi näytteenottoa, tutkimuksia ja drone-kuvauksia
Tänäkin kesänä Envineerillä työskenteli liuta tulevia ympäristöasiantuntijoita kesäharjoittelussa. Harjoittelijat ovat meille tärkeä osa yritystä – ja kukaties, kenties tulevaisuudessa lähimpiä kollegoitamme. Tässä blogissa kuluneen kesän harjoittelijamme Emmi, Olli, Sara ja Sofia kertovat, mitä heidän pestinsä piti sisällään!
Ympäristötekniikan opiskelija Sara Seppälä lapioi kanssamme jo toista kesää
Oulun yliopistossa opintojaan viimeistelevä Sara on työskennellyt meillä näytteenottojen parissa. Työtehtävät ovat sisältäneet pilaantuneiden maa-ainesten (PIMA) tutkimusten valmistelua ja toteutusta, sekä tulosten raportointia.
– Päivät vaihtelevat tosi paljon ja se on tässä ihan parasta. Käytännössä meillä on joko kenttäpäiviä tai toimistopäiviä. Olen päässyt monipuolisesti laidasta laitaan tekemään projekteja, vaikka PIMA-puolella pääasiassa olenkin. Esimerkiksi YVA- ja kaavoituspuoleenkin olen päässyt tutustumaan.
Saran mukaan kenttäpäivä tarkoittaa usein aikaisempaa aamua. Näytteet otetaan vesistöstä tai maaperästä, ja kun kaikki tarvittavat näytteet on otettu, viedään ne välivarastoitavaksi Envineerin omaan varastoon tai postitetaan suoraan laboratorioon. Kesästä hänellä on hyvää sanottavaa:
– Envineeriläiset ovat lämminhenkistä ja helposti lähestyttävää porukkaa. Ei tarvitse miettiä, että saisinkohan apua ja kenelle kannattaa soittaa. Täällä panostetaan siihen, että vaikka on tuore konsultti, niin silti saa vastuuta – mutta ei tarvitse jäädä yksin. Täällä on aivan rautaisia asiantuntijoita, joilta saa aikaa ja palautetta. On tosi opettavaista, ja rohkaisevaa, kun joku asiantuntija lukee omia raportteja ja kommentoi niitä.
Sofia Pesola on päässyt Envineerillä tutustumaan ympäristökonsultoinnin ihmeelliseen maailmaan
Ensimmäistä kesää meillä harjoittelijana ollut Sofia on opinnäytetyötä vaille valmis geologi Oulun yliopistosta. Sofian tausta on kaivospuolelta, mutta tänä kesänä hän halusi päästä tutustumaan syvemmin konsultoinnin maailmaan. Saran tavoin myös Sofia on päässyt tutustumaan monipuolisesti ympäristöasiantuntijan tehtäviin:
– Kesän aikana olen päässyt työskentelemään hyvin monipuolisesti eri projekteissa – tuulivoimahankkeen maisemaselvityksistä kaivoshankkeiden raportointiin, enimmäkseen PIMA-tutkimusten parissa. Työtehtäviini toimistolla on kuulunut mm. raportointeja, tulosten taulukointia ja analysointia sekä karttojen tekoa. Kenttäpäivillä olen päässyt oppimaan käytännönläheisesti erilaisia maaperä- ja vesinäytteenottotekniikoita. Olen myös saanut syventyä karttaohjelmaan (Qgis), jonka avulla voidaan mallintaa paikkatietoa, nähdä pilaantumisalueet ja jota voidaan hyödyntää tulosten analysoinnissa. Tulosten analysoinnilla voidaan selvittää kunkin hankkeen suorat vaikutukset ympäristöön. Maastopäivät kuluvat aina todella nopeasti, kun on niin paljon actionia!
Kesän kokemusten perusteella Sofia kehuu työkavereitaan ja Envineerin matalaa hierarkiaa:
– Envineer on helposti lähestyttävä ja matalahierarkkinen yritys, jossa saa paljon luottoa ja vastuuta, mutta myös apua työkavereilta. Täällä panostetaan työhyvinvointiin. Joka toinen viikko on esimerkiksi yhteinen työhyvinvointiliikuntatunti.
Emmi Nevalainen arvostaa työn konkretiaa
Emmin kesään on kuulunut muun muassa melumittauksia ja -suunnitelmia, raportointia, ja PIMA-kunnostuskohteiden valvontaa sekä selvitystyötä KAJAK-kohteeseen liittyen.
– Työtehtäviini kuuluu erilaisten suunnitelmien ja raporttien kirjoittaminen, sekä taustaselvitysten tekeminen esimerkiksi tuulivoimapuistoihin liittyen. Työtä on paljon, mutta nämä ovat mukaansatempaavia ja konkreettisia hommia. Oman työn jäljen näkee monessakin asiassa. Kirjoitustyö ja toimistohommat vaikuttavat käytännön asioihin ja kollegojen työhön.
Meille Emmi päätti hakea suoritettuaan koulussa PIMA-kurssin, jonka luennolla kävi Envineerin asiantuntijoita vierailulla. Emmi opiskelee ympäristötekniikan insinööriksi Savonia-ammattikorkeakoulussa.
Emmistä on ollut mukavaa päästä tekemään yhteistyötä eri alan osaamista omaavien työkavereiden kanssa, ja kesän aikana on tuntunut siltä, että myös omasta työpanoksesta on ollut hyötyä. Hän kiittelee vastuun saamisesta sekä mahdollisuudesta päästä kokeilemaan erilaisia tehtäviä.
Olli Koivumäki: asiantuntijaksi saa kasvaa rauhassa
Toista vuotta maantiedettä Turun yliopistossa opiskeleva Olli tuli meille suorittamaan valinnaisiin opintoihin kuuluvaa työharjoittelua. Kesän työtehtävät ovat sisältäneet muun muassa paikkatieto-osaamisen hyödyntämistä: raportteihin sisältyvien karttojen laadintaa, PIMA-karttoja maaperätutkimuksista, maisema-analyysikuvausta dronella sekä karttojen päivitystä. Lisäksi hän on päässyt tekemään näytteenottoa ja niiden analysointia. Mielenkiintoisin juttu Ollille oli uuden vedenalaisen drone-kuvauskopterin käyttöönotto, jolle hän pääsi laatimaan käyttöohjeita:
– Siitä jää ehkä kesän paras muisto. Ja pian päästään kuvailemaan myös merelle!
Ollilla on kesästä mielessä päällimmäisenä oppimiskokemus tältä ajalta:
– Monipuolisia tehtäviä täällä on saanut tehdä. On ollut kiva nähdä erilaisia uravaihtoehtoja ja oppia uusia asioita. Täällä harjoittelija otetaan vastaan ihan samanlaisena työtoverina, kuin muutkin. Olen saanut oppia, ettei kannata stressata siitä, jos työpöytä ei heti alussa täyty tehtävistä. Sitä vastoin – uusiin kuvioihin saa ja kannattaa perehtyä rauhassa. Hiljaa hyvä tulee.
Haluaisitko sinä kasvaa meillä ammattilaiseksi? Nykyiset harjoittelijamme työllistyivät keskelle kuuminta maastosesonkia, mutta harjoitteluun meillä on mahdollisuus muinakin vuodenaikoina. Jos olet kiinnostunut ympäristöalan harjoittelupaikoistamme, avoimen hakemuksen voit lähettää täällä: avoimet työpaikkamme