Esittelyssä envineeriläisiä – Janne
Janne Huttunen on jätehuoltoalan grand old man. Hän on myös Envineer Oy:n perustajaosakas ja hallituksen puheenjohtaja. Tässä jutussa pääset tutustumaan Jannen näkemyksiin ympäristökonsultoinnista alana, sekä hänen matkastaan kohti Envineerin perustamista.
Kerro aluksi, miten päädyit ympäristöalalle?
”Rehellinen vastaus on, että täysin vahingossa. Joskus aikanaan mietin armeijasta päästyäni, että mille opintolinjalle olisi mahdollisimman vaikea päästä – ja päätin hakea juuri sinne, eli Mikkelin Tekuun. Alkuperäinen ajatukseni oli, etten pääsisi sisään, vaan saisin huilata välivuoden ja sillä välin keksiä, mitä rupeaisin sitten isona tekemään. Mutta nepäs ottivatkin Tekuun sisälle ja sillä tiellä oon edelleen. Valmistuin teknikoksi vuonna 1991, eli olen ollut alalla jo 30 vuotta alalla. Aika hurjaa!”
Työuransa ympäristöalalla Janne aloitti opintojen ohella Vesi- ja ympäristöpiirillä (nyk. ELY-keskus). ”Tein pari kesää kaikennäköisiä maastotöitä. Erityisen paljon muistan hakeneeni vesinäytteitä. Valmistumisen jälkeen aloitin tarkastajana viranomaispuolella. Alkuun tein maastotöitä, myöhemmin ympäristölupapäätöksiä sekä valvontatöitä.”
Millaisia tehtäviä ne käytännössä olivat?
”Kivoimmat hommat olivat erilaiset erotuomarihommat, esimerkiksi ojituskiistat tai rannan ruoppaukset. Kiistan osapuolina olivat mökkeilijät, joista toinen ruoppaa rantaansa ja mökkinaapuri sitten suuttuu veden sameudesta. Ja tietysti maanviljelijät, joiden mielestä naapurin pelto-ojat on kaivettu omalle maalle.”
”Kymmenen vuotta tein töitä ympäristöhallinnossa, ja sieltä viranomaispuolelta sitten lähdin vuonna -99 konsulttitoimistoon töihin Kuopioon. Päädyin projektipäällikön hommiin ja vuoden päästä toimistopäälliköksi.”
Missä vaiheessa Envineerin muut perustajaosakkaat tulivat sinulle tutuiksi?
”Ari tuli noin vuotta myöhemmin töihin samaiseen konsulttitoimistoon Kuopiossa ja Niko pari vuotta sen jälkeen. Näiden kahden kanssa ollaan siitä lähtien juostu samaa polkua pitkin – ja aika pitkä matka siitä on tullutkin. Kun konsulttitoimiston omistajat möivät yrityksen, päätimme Nikon ja Arin kanssa kokeilla siipiämme ja perustaa oman suunnittelutoimiston, Groundian.”
Groundia kasvoi hiljalleen ja monet Envineeristä tutut ihmiset liittyivät seuraan tuossa vaiheessa. ”Meitä oli 13 henkeä yrityksessä siinä vaiheessa, kun päätettiin myydä itsemme isommalle konsulttiyritykselle. Hiljalleen ajatus paluusta yrittämään taas omalla reitillä kyti ja päädyimme perustamaan Envineerin.” Yrityksen aloittaessa viisi vuotta sitten osakkaita oli seitsemän. ”Ja pian jo 50! Olemme kasvaneet tasaisesti noin kymmenen hengen vuositahtia.”
Millaisia projekteja tänä päivänä teet Envineerillä?
”Eniten teen jätehuoltolaitoksiin liittyviä projekteja – oikeastaan kaikki liittyy jollain tavalla niihin. Olen mukana jätehuoltoon, jätteiden hyötykäyttöön ja kiertotalouteen liittyvissä asioissa. Mun rooli on pyörittää projekteja, kun muut tekevät suunnitelmat. Ja mulle on itse asiassa sanottukin, että en saa asentaa koneelle suunnitteluohjelmia. Tämä on mielestäni hyvä työnjako, sillä tykkään kulkea maastossa ja etenkin asiakkaiden luona.”
”Hankkeiden liikkeelle laitto sekä eteenpäin vienti ja ratkaisuiden miettiminen on mulle mieluisaa hommaa. Ja etenkin siinä samalla ihmisten opettaminen ja heidän eteenpäin vieminen ammatillisesti.”
Millaista ympäristökonsultin työ yleisesti on?
”Mukavaa ja monipuolista! Kaikki hankkeet on erilaisia. Ehkä hienoa niissä onkin just se, että ne on projekteja, joita tulee ja menee. Toki hankkeen pituus voi olla samalla alueella parikymmentä vuottakin. Parasta tässä työssä on se, kun tutut asiakkaat on hiljalleen tulleet ystäviksi, ja voi soitella ihan vaan kuulumisiakin. Kun on ollut samoissa hommissa samojen asiakkaiden kanssa pitkään, toimii itse myös asiakkaan suuntaan eräänlaisena tietopankkina.”
”Meillä pienenä firmana asiakkuudet henkilöityy helpommin kuin isommassa toimistossa. Se on jotain, mistä halutaan pitää kiinni – me halutaan luoda luottamuksellinen suhde, ja olla lähellä.”
Mitkä on sun näkökulmasta olleet suurimmat muutokset alalla työvuosiesi aikana?
”Kierrätyksen ja jätemateriaalien uusiokäytön nousun olen nähnyt tässä vuosien saatossa. Ennen ei ymmärretty jätteiden arvoa samalla tavoin kuin tänä päivänä. Nykyään priorisoidaan kiertotalousajattelua, ja aiemmin loppusijoitukseen päätyneistä jätteistä on tullutkin tuotteita – arvokasta tavaraa uusiokäyttöön.”
”Sääntely on lisääntynyt koko ajan, normit ja määräykset on paljon tarkempia kuin ennen. Myös tekniset ratkaisut, kuten esimerkiksi mittalaitteet on tulleet kaikki uutena tässä vuosien aikana. Ja sähköistyminen ylipäätään lisääntynyt – enää ei tarvitse tilata kopiolaitokselta kopioita ja lähettää postissa paperilla suunnitelmia.”
Miltä haluaisit Envineerin tulevaisuuden näyttävän?
”Kohta tulee mittariin 5 vuotta yhteistä purjehdusta. Ollaan kasvettu tasaisesti, mutta pyrkimys ei ole päätyä isoksi, kasvottomaksi taloksi. Perheyhteisö on kaikille mukavampaa, niin asiakkaille kuin omalle porukalle. Toivon, että saadaan pidettyä kiinni sellaisesta leppoisasta tekemisestä, ettei viedä liian tiukille itseämme. Sillä on iso arvo, ja tähän pitää jatkossakin panostaa.”
”Lainsäätäjät on meidän parhaita kirittäjiä, alalla ei työt tästä vähene. Erilaiset määräykset ja seurannat tiukentuvat jatkuvasti ympäristötietoisuuden kasvun myötä. Ei varmasti tule sellaista hetkeä, että tekeminen loppuisi kesken, joten tärkeämpää on tasainen tekeminen niin, että hyvä henki säilyy, ja jaksetaan nauraa – sekä itsellemme, että mielikuville konsultoinnista.”
Yhteystiedot:
Janne Huttunen
+358 50 5700 014
janne.huttunen@envineer.fi