Talven kääntyessä kevääksi alkaa myös luontoselvitysten aika

Luontokartoituskausi aluillaan – ilmastonmuutos tuo mukanaan haasteita

Kirjoittaja Tuomas Väyrynen

Talven kääntyessä kevääksi alkaa myös luontoselvitysten aika. Vuodenkierrossa ensimmäisenä ovat vuorossa linnustoselvityksistä pöllöjen kartoitukset ja nisäkkäiden lumijälkilaskennat. Myöhemmin keväällä mukaan tulee muuttolintuseurantoja, kanalintujen soidinpaikkakartoituksia sekä mm. viitasammakkokartoituksia. Joskus oikein hyvän projektin sattuessa kohdalle, joku onnekas voi päästä tarkkailemaan maakotkien soidinta jonnekin vaarojen tai tuntureiden maisemaan. Ei liene visuaalisesti näyttävämpää työtehtävää kuin kevättalven hankikeleillä seurata kotkien soidinlentoa sinitaivasta vasten.

Keväthankikelien aikaan auringonlaskun punatessa taivaanrantaa pitäisi olla suuntaamassa äänettömiin metsiin pöllöjen laulua kuuntelemaan. Lauluahan se on lapinpöllönkin puhkuminen omalla tavallaan. Tai sitten suunta tulisi ottaa lumisten virtojen varsille saukkojen mäenlaskua seuraamaan ja sulapaikasta toiseen vieviä jälkijonoja etsimään.


Lumimaisemaa kevättalvelta 2019.

Toisin on tänä talvena. Itselläni maastokausi alkoi pirkanmaalaisen havumetsän hämyssä himmeänvihreän riidenliekopatjan päällä tallustellessa. Pikkukäpylinnut ja kuusitiaiset laulelivat varsin iloisasti kuusten latvoissa ja käpytikkakoiraat ajoivat toisiaan takaa haavikossa. Tunnelma on varsin outo näin helmikuun puolivälissä hiihtoloman painaessa päälle, kun talven pitäisi olla vielä syvimmillään, hankien hohtaa valkoisena ja nenän punoittaa iloisen punaisena pakkasesta. No onneksi mieltä lohduttaa se, että meillä pohjoisessa talvea vielä on, mutta valitettavasti kyllä senkin tavoittamiseksi joutuu menemään Pohjois-Pohjanmaan sydänmaille, Utajärvelle tai Pudasjärvelle saakka. Oulun rannikkoalueella ilmastonmuutos tuntuu yhtä kouraisevana kuin eteläisessä Suomessa. Musta maa helmikuussa.

Mutta miten käy metsojen soidinpaikkojen kartoittamisen tänä vuonna? Lumeen piirtyneistä siivenlaahausjäljistä ei välttämättä pysty lukemaan, että montako metsän mustaa kukkoa tässä on ottanut yhteen. Kyllähän ne metsot vielä siellä salomailla soi, mutta kartoittajan täytyy vaan muuttaa taktiikkaa ja ryhtyä kuuntelemaan mistä kuulu ukkometson nokan kopautus tai mistä löytyy irronneita höyhentuppoja taistotantereen merkkinä. Pientä jännitystä silti tulee olemaan ilmassa töiden onnistumisen suhteen.

Saukkojen lumijälkilaskentojen kanssa tilanne on vielä epävarmempi. Eipä tarvitse paljon saukkojen juoksennella sulapaikkojen välillä kokonaisten virtojen ollessa sulina. Entä miten osaa ennustaa viitasammakkojen kutuajan, joka normaalisti peilautuu kevättulvan ajoittumiseen? Kevättulva kun näyttäisi olevan nyt helmikuussa ainakin eteläisessä Suomessa ja kevään jatkuminen epävarmaa. En ole kuitenkaan ihan lähiviikkoina lähdössä kuuntelemaan sammakkokuoroa lampien rannoille! Lapissa sen sijaan lunta on ennätysmäärin ja kevään tulo voi venyä pitkälle kesäkuuhun.

Muidenkin eliöryhmien laskentojen ajoittamisen kanssa voi olla hankaluuksia. Aikaisena keväänä monet linnut alkavat pesimään varsin aikaisin ja pesinnän edistyessä niiden löytäminen on hankalaa. Normaaliin laskenta-aikaan metsä voi olla jo joidenkin lajien osalta poikkeavan hiljainen. Lintujen kartoittamisessa reviirilauluun perustuvat menetelmät ovat kuitenkin niitä kaikkein tärkeimpiä työkaluja. Lintulaskijan täytyy nyt olla tarkkana, että osaa oikeaan aikaan suunnata maastoon.

Onhan kulunut talvi ollut toki äärimmäinen ja saattaa johtua osin vain sattumasta. Mutta kyllä silti etenkin viime vuosina on selkeästi havainnut, että ilmasto on muuttumassa ja valitettavan huonoon suuntaan. Ilolla tervehdin niitä vihreän energian hankkeita, joissa saan olla pienenä osana mukana edistämässä tulevaisuutta. Ehkä se tuo vielä takaisin jollain aikajänteellä ne kevättalven hankikelit myös eteläiseen Suomeen, tuon vuoden parhaan ajan. Tai toivottavasti edes estäisi niiden täydellisen katoamisen. Kyllä sen metson kuuluu hangen päällä soida ja saukon pitää saada laskea mäkeä joen rantatörmällä.


Helmikuinen liekometsä

Vinkki

Talven kääntyessä kevääksi alkaa myös luontoselvitysten aika. Nyt alkaa olla oikea hetki tilata kevään ja kesän luontoselvitykset.
Lisätietoja saat Tuomakselta.

Tuomas Väyrynen 
+358 40 7262 798
tuomas.vayrynen@envineer.fi

Lue seuraavaksi

Pursiseuramme jatkaa kasvuaan – Plandeasta uusi sisaryritys

Johtava suunnittelija Juha Karhapää

Vastuullisuusviestinnän ei tarvitse olla kilven kiillotusta