Kesätyöntekijöiden kuulumiset

Monen karaistuneen konkarin katse hakeutuu jo laiturin nokkaan, mutta nuoremmilla konsultin taimilla sesonki on kuumimmillaan. Tänä kesänä meillä on sekä toimisto- että maastohommissa kaikkiaan viisi hienoa harjoittelijaa, jotka lukuvuoden aikana tahkottuja teoriaoppejaan laittavat käytäntöön.

Miten alkukesä on sujunut? Millaisia kokemuksia menneet viikot ovat antaneet?

 

Riina Torssonen opiskelee ympäristötekniikan insinööriksi Jyväskylässä ja työskentelee meillä suunnittelijaharjoittelijana: ”Suunnittelupuolella teen muun muassa määrälaskentaa, piirtämistä sekä työselostuksia liittyen lajittelupihojen suunnitteluun tai turvetuotannon jälkikäsittelyyn. Olen päässyt mukaan myös maastoon erilaisiin katselmuksiin ja mittauksiin, sekä luontoselvityksiä varten rakentamaan kuoriaispyydyksiä.”

”Parasta on ollut saada uusi mahtava työporukka ja pääsy monipuolisiin hommiin. Suunnitteluohjelman opettelu on ollut välillä haastavaa, mutta tuntuu kuitenkin, että olen kehittynyt siinä huomattavasti ja jatkuvasti varmuus kasvaa tekemisen myötä. On ollut todella hienoa huomata, että täällä työskennellessä saa helposti apua ja neuvoja työtehtävästä riippumatta. Melumittauksiin liittyvät reissut Sodankylään ovat myös olleet mieleenpainuvia ja mukavia kokemuksia.”

 

Lauri Viitanen puolestaan opiskelee biologiaa Jyväskylän yliopistossa. Hän on löytänyt paikkansa osana luontotiimiä: ”Työtehtäviini kuuluvat pääasiassa linnustoselvitykset. Työpäivä voi sisältää esimerkiksi muutontarkkailua, kartoituslaskentaa tai linjalaskentaa.”

”Parasta on ollut nähdä uusia paikkoja ja löytää uusia lajeja. Haasteitakin maastossa on tullut vastaan. Esimerkiksi huonokuntoiset tiet ja eräiden nimeltä mainitsemattomien niveljalkaisten kyltymätön verenhimo.”

 

Pyry Piiparinen on energia- ja ympäristötekniikan insinööriopiskelija Jyväskylästä, ja mukana meillä jo kolmatta kesää. ”Olen ollut mukana erilaisissa ympäristötutkimuksissa ja työtehtäväni rakentuvat lähinnä maastotöiden ympärille. Esimerkiksi maaperänäytteenottoa, pohjavesinäytteenottoa ja niiden raportointia. Kaksi edeltävää kesää on pitänyt sisällään myös monia muita tehtäviä kuten melu-, pöly- ja hajumittauksia. Tunnen, että vastuu on kasvanut tasaisesti kesästä kesään, mutta aina löytyy apua ja tukea tarvittaessa.”

”Parasta tähän mennessä on onnistumisen tunteet. Monessa itselle uudessa kohteessa epävarmuustekijöitä voi olla ilmassa. Kuitenkin, kun työt saadaan tehtyä suunnitellusti, on fiilis mitä mahtavin.”

”Pieniä vastoinkäymisiäkin tekevälle sattuu, mutta suokohteelle mennessä hyttysmyrkyn unohtaminen ei voi tapahtua yhdelle henkilölle kahta kertaa kesässä… Kerran myös hävitin näytteenottolapion ojan pohjaan. Lapio oli kiinnitettynä varren päähän ja näytettä ottaessa lapio upposi ojan sedimenttiin ja vain varsi tuli ylös. Onneksi olin tähänkin varautunut ja varalapio oli mukana. Moka päättyi vielä hauskasti, kun löysin lapion myöhemmin toisen näytteenottokierroksen aikana, kun vedet olivat ojassa laskeneet syksymmällä.”

 

Marja Kiviranta on opinnäytetyön viimeistelyä vaille valmis energia- ja ympäristötekniikan insinööri Lahdesta. Hänen työpisteensä sijoittuu myös pääasiassa maastoon: ”Maastoissa on tullut oltua, vesinäytteenottoa ja maaperän pilaantuneisuustutkimuksia tekemässä. Olen ollut mukana mm. perustilaselvityksessä ja ympäristöntarkkailuissa. Näin kesäaikaan maastokausi on kiireisimmillään, joten raportointia en ole vielä ennättänyt kauheasti tekemään. Olen myös päässyt opettelemaan Qgissiä paremmin, ja tykkään tehdä karttoja.”

”Parasta tähän mennessä on ollut työtehtävien monipuolisuus ja erilaiset projektit. Olin viikon työreissulla PIMA-tutkimuksia tekemässä. Reissu meni hyvin, ja oli kiva, kun annettiin vastuuta. Työilmapiiri Envineerillä on ihan huippua!”

 

Sara Seppälä opiskelee Oulun yliopistossa ympäristötekniikkaa, ja on työtehtävissään päässyt tutustumaan alan monipuoliseen kalustoon: ”Olen PIMA-, eli kukkalapiotiimissä harjoittelijana. Työtehtäväni pitävät sisällään maaperänäytteenottoa erilaisissa PIMA-tutkimus- ja kunnostuskohteissa. Myös vesinäytteenotto kuuluu tehtäviini ja parissa kohteessa olen päässyt soutelemaankin näytteiden perässä. Lisäksi teen mm. raportointeja ja muita kirjallisia tuotoksia, tulosten taulukointeja ja karttoja.”

”Olen päässyt tutustumaan erityyppisiin työmaihin toiminnassa olevien tehtaiden ympäristössä, sekä vanhoihin, jo toiminnan lopettaneisiin teollisuusalueisiin, ennestään tuttuihin turvetuotantoalueisiin ja kiertotalousalueen vesienkäsittelyyn. Parasta on, kun oppii tuntemaan uuden työmaan ja työnkuvan, ja saa homman hoidettua niin, että asiakas on tyytyväinen. Odotan innolla kollegojen kommentteja kirjoittamilleni teksteille, että pääsen oppimaan näiltä huikeilta ammattilaisilta lisää.”

Jos johonkin, niin ennalta-arvaamattomiin olosuhteisiin maastossa Sarakin on saanut varautua: ”Pari viikkoa siten kumivenettä autoon pakatessa veneen penkkiä ei löytynyt mistään. Vesinäytteenotto tasausaltaalla saatiin hoidettua, mutta tuodessa kamppeita takaisin varastolle Pekka bongasi penkin – mistäpä muualtakaan – kuin vessan seinään ruuvattuna. Yllättävän hyvän näköinen hylly penkiksi!”

 

Kaikkiaan harjoittelijat saavat kesän mittaan monipuolisen kattauksen erilaisia työtehtäviä, ja pääsevät näkemään millainen ala käytännössä on. Nykyiset harjoittelijamme työllistyivät keskelle kuuminta maastosesonkia, mutta harjoitteluun meillä on mahdollisuus muinakin vuodenaikoina. Jos olet kiinnostunut ympäristöalan harjoittelupaikoistamme, avoimen hakemuksen voit lähettää täällä: Envineer – Avoimet hakemukset.

Lue seuraavaksi

Pursiseuramme jatkaa kasvuaan – Plandeasta uusi sisaryritys

Johtava suunnittelija Juha Karhapää

Vastuullisuusviestinnän ei tarvitse olla kilven kiillotusta