Esittelyssä envineeriläisiä – Teemu

Teemu Mäkinen on luontotiimimme tuorein kumpparipari. Hän aloitti uransa Envineerillä viime kesänä ja pääsi saman tien keskelle kuuminta maastosesonkia. Tässä jutussa pääset tutustumaan Teemuun ja hänen ajatuksiinsa siitä, miltä hyppy ympäristökonsultoinnin maailmaan tuntui.

 

Kerro aluksi kuka olet ja millaisella taustalla tulit ympäristöalalle?

”Oon Teemu Mäkinen, Vantaalta lähtöisin. Lapsena ja nuorena urheilin paljon. Tykkäsin myös kalastaa. Ongin ja pyydystin haavilla pieniä rautakaloja tai ahvenia laiturin nokasta. Myös meriluonto oli mulle läheinen, sillä vietin lapsuuden kesiä veneillen isovanhempieni kanssa Porin alueella ja Turun saaristossa. Siitä mulla alun perin heräsi kiinnostus veteen liittyvään biologiaan.”

Onpa kaunis tarina!

”Joo! Isovanhempien vaikutus näkyy varmasti mun uravalinnassa. Lapsuuden kiinnostuksen kohteet vei luontevasti opintoihin ympäristöpuolelle.”

 

Opintojen perässä Teemu muutti Vantaalta Turkuun opiskelemaan kala- ja ympäristötaloutta: ”Musta tuli iktyonomi, eli AMK-tasoinen kala- ja ympäristötalouteen erikoistunut henkilö. Halusin kuitenkin jatkaa opintojen parissa pidemmälle, joten muutin Jyväskylään opiskelemaan akvaattisia tieteitä. Jyväskylässä suuntauduin pikkuhiljaa virtavesiin, mikä oli luonnollista, sillä merta ei enää ollut lähettyvillä.”

Virtavedet veivät Teemun useampana vuonna Utsjoelle tekemään lohiin liittyvää tutkimustyötä sähkökoekalastuksen merkeissä. ”Kun lohi nousee Tenoon, tarvitaan muutama kausityöntekijä tutkimaan kaikuluotainaineistoja ja tekemään pintasukelluslaskentoja.”

 

Olet myös harrastanut sukeltamista?

”Kyllä. Oon matkustellut paljon ulkomailla sukeltamassa. Thaimaassa suoritin ensimmäisen sukelluspätevyyden ja Mosambikissa siitä edistyneemmän tason opinnot. Ja Jyväskylän yliopistossa pääsin tekemään gradun näytteenoton sukeltamalla.”

 

Miten päädyit lopulta Envineerille?

”Tutkimustyö lohien parissa oli mahdollista vain siinä hetkessä, kun lohet nousevat kutemaan. Muina vuodenaikoina on hiljaisempaa. Halusin myös laajentaa lajiosaamistani. Huomasin, että Envineerille etsitään biologia, joten päätin hakea. Reipas puoli vuotta on takana ja oon ollut todella tyytyväinen. Täällä oon päässyt aivan uusien lajien pariin, kuten esimerkiksi viitasammakoiden ja sudenkorentojen.”

 

Millaista sun työ käytännössä on?

”Maastokausi mennään maastossa – keväästä syksyyn, jolloin lajit ovat näkyvillä. Teemme luontokartoituksia ja erilaisia selvityksiä Natura-arviointeja tai YVA-hankkeita varten. Syksyn tullen palataan toimistolle raportoimaan kesän löydökset. Kartoitusten tilaajina voi olla esimerkiksi tuulivoima- tai kaivosasiakkaita. Meillä on myös maanottoon tai kaavoitukseen liittyviä projekteja.”

”Yleisesti voisi todeta, että mikäli hankealueella on luontoarvoja lähellä ja asiakkaan hankkeella niihin vaikutusta niin kartoitukset on silloin aina tehtävä.”

 

Millaisena ympäristökonsultoinnin maailma sulle on näyttäytynyt?

”Oon tykännyt tosi paljon! Aiemmin suuntauduin niin tiukasti lohiin, että olin jotenkin umpikujassa. Nyt mulle on avautunut hirveän paljon enemmän mahdollisuuksia tehdä töitä ja edelleen on tosi kivaa se, että työ on vaihtelevaa – on maastokausi ja raportointikausi. Ja keväällä tulevien töiden suunnittelu. Viime kesänä hyppäsin valmiiseen pulkkaan, kun Mikko tarttui kädestä ja sitten mentiin. Tulevana keväänä pääsen ottamaan lisää vastuuta myös töiden suunnittelun osalta.”

”Hyppy keskelle maastokautta viime vuonna oli aika hurjaa, ainakin alussa. Mutta onneksi oon tottunut luonnossa liikkumiseen ja urheillut – ilman näitä ois ollut aika raskasta. Päivät venyy aika pitkiksi välillä, eikä ole ilmastoitua työhuonetta. Mutta onneksi tästä työstä nauttii – maisemat ja eläimet auttaa pääsemään yli märistä sukista ja aikaisista aamuista.”

Teemun työkaverina toimineen Mikon kokemuksen mukaan Teemua eivät vaativat olosuhteet painaneet: ”päinvastoin, Teemu on elementissään ulkona temutessaan. Kaveri on rauhallisuuden ilmentymä – täsmällinen ja harkitseva, ja näitä kahta ominaisuutta kaivataan maastossa.

 

Millainen kuva sulla on muodostunut Envineerillä työskentelystä?
”Tykkään työn konkreettisuudesta. Yliopistossa opetettiin, miten tutkitaan asia, joka ei vaikuta mihinkään muuhun kuin kohteeseen itseensä – eli esimerkiksi tietty ruoka lohikaloihin. Konsultointityössä taas selvitetään kunkin hankkeen suorat vaikutukset ympäristöön. Ja nämä kartoitukset vaikuttavat taas hankesuunnitelmiin. Eli tutkimisen tulokulma on erilainen.”

”Yleisesti ottaen musta on hienoa se, että saan vaikuttaa asioihin ja työilmapiiri on tosi auttava ja mukava. Jatkuvaa oppimista tarvitaan, joten into oppia on tosi tärkeää.”

 

Yhteystiedot:
Teemu Mäkinen
+358 40 7617 172
teemu.makinen@envineer.fi

Lue seuraavaksi

Vastuullisuusviestinnän ei tarvitse olla kilven kiillotusta

Osuma Weekend & Envineer

Luonnon ennallistaminen