Osuma Weekend & Envineer

Asiakastarina

Tämän vuoden festarikesä on suunnilleen puolimatkan krouvissa, eli vielä riittää yleisöllä tampattavaa ennen syyssateita.

Musiikkitapahtumiin luonnollisesti kuuluvat meluvaikutukset, ja sen vuoksi tapahtumille tulee hakea kaupungin tai kunnan ympäristöviranomaiselta lupapäätös. Päätöksessä viranomainen määrittää melutasot, joita äänentoistossa on lupa käyttää. Viranomainen pyrkii arvioimaan meluhaitan siedettävälle tasolle sekä tapahtuma-alueella että lähimmillä asuinalueilla.

Osuma Weekend -tapahtumaan tilattiin melumittaukset Envineeriltä. Envineerin johtavan rokkikukon Janne Nuutisen mukaan melu on tapahtumissa välttämätön paha, jota annetuilla melurajoilla pyritään suitsimaan.

”Täysin ei pystytä meluja ehkäisemään, mutta lupapäätöksessä määritellyllä tapahtuma-alueen melutasolla pyritään varmistamaan, että äänet pysyvät siedettävällä tasolla määrällisesti ja ajallisesti.”

Osuma Weekend

Kuopion Bellanrannassa järjestettävä Osuma Weekend juhlittiin toukokuun lopulla. Kävijöitä, sekä aurinkoakin tapahtumaan riitti tapahtumapäällikkö Juho Saarisen mukaan kiitettävästi.

”Osuma Weekend sujui kokonaisuudessaan hyvin, aurinkoinen lauantai oli loppuunmyyty. Festivaalialueella kävi yhteensä noin neljätuhatta kävijää, urheilu- ja ilmaisosuudet mukaan lukien päästiin noin kahdeksaantuhanteen tapahtumakävijään viikonlopun aikana, mihin saa kyllä olla tyytyväinen tänä vuonna”, Juho kertoo.

Osuma Weekend järjestettiin toista kertaa Kuopion Saanalla, mutta tänä vuonna alue koki ison uudistuksen ja laajentui Saanan parkkipaikan puolelle.

”Saanan alue sopi hyvin tapahtumalle tarjoten ainutlaatuisuutta sekä asiakkaille ja tapahtumanjärjestäjälle”, Juho kertoo.

Viime vuodelta tutut melutasot antoivat hyvän pohjan suunnittelulle:

”Tapahtuman melutasot olivat samat kuin viime vuonna, joten toimet eivät viime vuodesta juurikaan muuttuneet. Ääniteknikoille jaettiin asianmukaisesti tieto melutasoista ja niitä tarkkailtiin ammattilaisten toimesta tapahtuman aikana.”

Miten mittaukset käytännössä hoidetaan?

Ennen tapahtuman alkua asennetaan mittauspisteille, eli miksauskopille sekä lähimmälle asutusalueelle etäluettavat melumittarit. Melurajat käydään läpi yhdessä päämiksaajan ja tapahtumajärjestäjän kanssa.

”Tapahtumalla on aina päämiksaaja, joka huolehtii kokonaiskuvasta, sekä jokaisella bändillä on oma miksaajansa. Näiden lisäksi Envineerin asiantuntija oli tapahtumaviikonloppuna paikan päällä tarkkailemassa mittauslaitteita, jotta voimme reagoida välittömästi, mikäli jotain häikkää ilmenisi”, Janne kertoo.

”Mittarit näyttävät melutason reaaliajassa, jolloin siihenkin päästään reagoimaan, mikäli melut meinaavat karata käsistä”.

Miten kaupunkiympäristö sopii festareiden tapahtumapaikaksi?

”Asutuksesta huolimatta on Saana alueena hyvä tapahtuman järjestyspaikka, sillä se ei kuitenkaan ole täysin ruutukaava-alueella. Hyvät puitteet siis. Olennaista on, että annetuista melutasoista pidetään kiinni”, Janne kertoo.

Envineerin asiantuntija raportoi melutasot tapahtuman jälkeen viranomaiselle. Mikäli poikkeamia tulisi, eli annettu meluraja ylittyisi, tulee ylitysten syyt sekä mahdolliset ehkäisykeinot kirjata seuraavaa kertaa varten.

”Toimimalla melurajojen mukaisesti tehdään tapahtumasta miellyttävä kokemus kaikille, mutta myös helpotetaan luvan saantia seuraavaa tapahtumaa varten”, Janne kertoo.

”Envineerin kanssa Osuma Weekendin melumittaukset ja niiden raportointi hoitui sujuvasti ja palvelu on ollut hyvin asiantuntevaa. Yhteistyöstä jäi oikein positiiviset fiilikset”, Juho kertoo.

 

Lisätietoja melumittauksista ja -mallinnuksista:
Janne Nuutinen
Johtava asiantuntija
+358 50 0934 161
janne.nuutinen@envineer.fi

Lue seuraavaksi

Kuopiorock tulee taas!

Flexensin Kokkolaan suunnittelema vihreän vedyn laitoshanke on mittaluokaltaan Suomen suurimpia

Luonnon ennallistaminen